Житель Тернопільщини вирощує велетенський виноград

Виноградарство, бджолярство і садівництво — захоплення 77- річного мешканця села Добрівляни Заліщицького районупише Нова Тернопільська.

«Не можу жити без бджіл та саду, а у виноград — просто закоханий», — радісно розповідає про свою щоденну, хоча й нелегку працю 77-річний Юліан Навольський із села Добрівляни Заліщицького району.

З досвітку до темної ночі чоловік порається на своєму господарстві, врожай з саду та виноградника возить на базар до райцентру, що за три кілометри. На його пасіці — 25 вуликів, тож завжди є смачний мед, на 12 сотках саду — 200 плодових дерев, серед яких яблуні, груші та вишні, а ще — малина, ожина, смородина. У винограднику — 200 кущів винограду. Окрім того, Юліан Маркович зі своїми рідними тримає трьох поросят (жартує, що як у казці) та зо три десятки курей, і, як належить у селі, садять картоплю, буряки, моркву та іншу городину. Про добрівлянського господаря знають чи не в усьому Заліщицькому районі, рідко хто ще не смакував його винограду або меду.

Виноградник у теплицях Юліан Навольський уже близько двадцяти років на пенсії. Саме з виходом на заслужений відпочинок зацікавився виноградарством. З року в рік розширив свій виноградник до 200 кущів. Про особливості вирощування дізнається зі спеціалізованих журналів. Виноградною справою чоловік займається сам. Щоправда, час від часу онук Віктор допомагає обрізувати та підв’язувати кущі,. На відкритому просторі має лише кілька кущів винограду, решта — у теплиці. Під плівкою виноград захищений від граду, вітру, ос, шершнів, мух. До того ж у тепличних умовах виноград на два тижні скоріше дозріває. Хоча це досить затратна справа, бо треба придбати плівку, облаштувати систему поливу, але врожай покриває витрати. Наразі в мешканця Тернопільщини дві теплиці, довжина яких 50 м, ширина — 10-12 м. Пан Юліан хвалиться, що ма 80 сортів винограду, нещодавно ще десять нових замовив. Кожен сорт винограду неповторний, приваблює величиною ягід, гронами. Рекордне гроно — вагою 2,850 кг. Заліщицький район колись був відомим осередком виноградарства, особливо цю справу розвивали до 1939 року. Щороку місцеві мешканці проводили традиційне свято Винобрання, на яке з’їжджалися з усієї Польщі. У радянські часи в селах району теж підтримували виноградарство, та згодом усе занепало. Лише у 90-ті роки справу підхопили поодинокі любителі.

Поміж кущами винограду в теплиці добрівлянин садить для власних потреб трохи часнику, цибулі, кілька кущів помідорів.

Коли Юліана Марковича розпитують, як вирощує виноград, ділиться досвідом, хоча завжди наголошує, що є аматором. Щоб посадити саджанець, копає яму 50х50х50 см, можна й глибше, засипає відро перегною. Потім засипає в ямку зо два літра деревного попелу, зо сто грамів аміачної селітри або суперфосфату, все перемішує. Коріння саджанця потрібно розправити на усі боки, засипати до половини, потім влити відро-два води (скільки поміститься), до верху засипати ґрунтом, знову полити і притрусити сухою землею, щоб волога не випарувалася. У період вегетації можна підживити рослини настоянкою курячого посліду. Врожаю винограду варто чекати на другий або третій рік.

Ваш коментар може бути першим

Залишити відповідь

Ваша імейл адреса не буде оприлюднена


*