Тернополянам порадили, як правильно вибирати сухофрукти до куті

Напередодні другого Святого вечора, який відзначатимемо сьогодні, фахівці Тернопільського обласного лабораторного центру дали кілька порад, як правильно вибирати сухофрукти до куті.

Сухофрукти – висушені фрукти або ягоди з залишковою вологою близько 20%. Сушаться природнім або промисловим шляхом.

Сухофрукти багаті вітамінами А1, В1,В2,В3,В5,В6 та мінеральними елементами (залізо, кальцій, магній, фтор, калій, натрій). Вони мають тривалий термін зберігання та не потребують зберігання в холодному місці. В цьому – одна з головних переваг сухофруктів, і в цьому відношенні вони є зручною альтернативою свіжим фруктам. Однак, під час сушіння, сухофрукт втрачає більшу частину вітаміну С.

При хімічній і температурній обробці фрукти обкурюють їдким газом (сірчистий ангідрид – двоокис сірки, сірчистий газ, SO2, та ж добавка Е220) з метою позбутися бактерій, для збереження кольору, запобігання псуванню. Такі плоди шкідники уже не їстимуть.

До речі, побутує думка, що з сірчистим ангідридом наш організм справляється і повністю його виводить. Хоча вважається, що розчиняючись у воді, сірчистий ангідрид стає слабким розчином сірчаної кислоти, а це вже подразнення слизової шлунку.

Сухофрукти спеціально натирають гліцерином або іншим жиром, про походження якого може бути і взагалі невідомо.

Буває і таке, що для висушування фруктів застосовують паяльні лампи, бензинові чи газові пальники. Який присмак плоди можуть мати в такому випадку?

Оброблені хімією сухофрукти на прилавках виглядають привабливо. Результат такої «краси» для людини – болі в шлунку, порушення в роботі жовчного міхура, кишківника. Тому перед вживанням або приготуванням сухофрукти потрібно вимочити в окропі і ретельно промити. Таким чином вдасться позбутися тих шкідливих речовин, які осіли на поверхні фруктів.

Якими ж мають бути сухофрукти, висушені у природний спосіб?

Колір родзинок і кураги повинен бути коричневим, без надмірного блиску. Колір темних родзинок (з червоного винограду) взагалі має віддавати чорним відтінком з можливим блакитним нальотом.

Інжир варто обирати сірий, коричневий або чорний.

У сухофруктів повинна бути присутня матовість, зморшки і навіть певна припиленість. До речі, вважається, що плоди висушені з кісточкою корисніші.У жодному разі, не радять купувати сухофрукти, на яких утворилася гниль або цвіль.

Отож: « Не все те золото і не все те корисне, що блищить.

Ваш коментар може бути першим

Залишити відповідь

Ваша імейл адреса не буде оприлюднена


*