Елементарні заходи, які забезпечать тернополянам святкування без проблем для здоров’я

У період свят, при частих застіллях не варто забувати про своє здоров’я.

  Основними причинами спалахів кишкових інфекцій є нехтування елементарними правилами особистої гігієни, порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму. Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються “із запасом”, що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань та продуктів їх життєдіяльності.

  Зараження відбувається при проникненні збудника через ротову порожнину в організм здорової людини, визиваючи ураження травної системи. Характерними є нудота, блювота, діарея, різкий біль в області живота, загальна слабкість, підвищення температури тіла.

     З метою профілактики кишкових інфекцій та харчових отруєнь, радять у Держпродспоживслужбі Тернопільської області,  тернополянам необхідно виконувати такі елементарні заходи профілактики:

  • суворо дотримуватися правил особистої гігієни перед приготуванням їжі, її прийомом, після відвідування вбиральні;
  • вживати лише свіжоприготовлену їжу, салати зберігати в незаправленому вигляді (заправляти їх безпосередньо перед вживанням);
  • страви бажано споживати одразу після приготування, а у випадку їх повторного споживання – обов’язково піддавати їх ретельній термічній обробці;
  • зберігання страв без дотримання температурного режиму не має перевищувати 2-х годин;
  • свіжі овочі та фрукти ретельно промивати проточною водою;
  • зберігати сирі продукти (м’ясо, рибу) окремо від готових страв;
  • не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • не вживати продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності або ті, термін придатності у яких минув;
  • купуючи кондитерські вироби та інші продукти, звертати увагу на умови їх зберігання та термін придатності;
  • зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
  • молоко перед споживанням слід обов’язково кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;
  • під час приготування м’яса, його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби з фаршу.

    У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутися до найближчого лікувального закладу.

 Неконтрольоване і нераціональне застосування антибіотиків та інших антибактеріальних препаратів призводить до того, що в кишківнику знищуються не тільки збудники хвороби, але й корисна мікрофлора.

   Варто пам’ятати, що переїдання та надмірне вживання алкоголю також негативно впливає на організм людини, провокує загострення хронічних хвороб та виникнення нових.

Ваш коментар може бути першим

Залишити відповідь

Ваша імейл адреса не буде оприлюднена


*