Обережно: гриби!

Гриби це не лише дарунок лісу, але й водночас небезпечний продукт харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду.

В поточному році до медичних закладів області вже шпиталізовано чотирьох громадян, що зазнали отруєння дикорослими грибами.

Останній випадок зареєстровано 24 вересня – цього дня о 22:00 до інфекційного відділення Збаразької центральної районної лікарні, з діагнозом «отруєння грибами», шпиталізовано жительку с. Добриводи Збаразького району, громадянку 1967 року народження.

Переважно, основними причинами отруєнь є:

  • вживання отруйних грибів;
  • неправильне приготування умовно їстівних грибів;
  • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
  • вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації.

Симптоми отруєння – це перш за все, нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Первинні ознаки отруєння такі, як нудота, блювота, біль у животі, пронос – з’являються від однієї до чотирьох годин після вживання грибів, залежно від їх виду, а також від віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів.

Біль та нападки нудоти можуть повторюватися декілька разів у промідку від шести годин до двох діб, а смерть може настати через 5-10 днів після отруєння.

Для того, щоб запобігти отруєння грибами управління ДСНС у Тернопільській області рекомендує:

Купувати гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), уникати стихійних ринків. Збирати і купувати тільки гриби, про які  відомо, що вони їстівні. Не збирати гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися; не збирати невідомі гриби, а також ті, що ростуть поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах. Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. Ні в якому разі не пригощати грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

Ваш коментар може бути першим

Залишити відповідь

Ваша імейл адреса не буде оприлюднена


*